Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Akváriumi halak betegségei

2008.03.09

Akváriumi halak betegségei

A halak megbetegedését túlnyomó többségben a környezet okozza és nem a kórokozók. Így az akvárium rendszeres ápolásával a legtöbb probléma megelőzhető. Ennek lényege, hogy a halak számára szükséges optimális feltételeket folyamatosan biztosítsuk.
A leggyakoribb betegségeket a kiváltó okok szerinti csoportokban említjük meg. Eszerint megkülönböztetünk kémiai és fizikai faktorokat, táplálkozási problémákat illetve fertőzéseket.

Fizikai és kémiai faktorok

Hőmérséklet: A legtöbb akváriumi halnak 22-25C° az ideális vízhőmérséklet. Az ennél alacsonyabb hőmérsékletű vízben gyengül a halak ellenállóképessége, ami akár elhulláshoz is vezethet. Fontos, hogy vízcserénél se legyen 1-2C°-nál nagyobb a hőmérséklet különbség. Ilyenkor mindig hőmérséklet kiegyenlítésre van szükség.
Megvilágítottság: a túlzott megvilágítás közvetve fokozott oxigéntermelést eredményez az elburjánzott növényzet miatt, éjszakánként azonban oxigénhiány is kialakulhat.
A víz oxigéntartalma: az oxigénmennyiség csökkenése - akár csak időszakosan is - a halak elhullásához vezethet.
A víz kémhatása és keménysége: Ha a víz kémhatása megváltozik, vízcserét kell végezni. Az akvárium vizének optimális pH-ja fajtól függően 5-9. A csapvíz általában megfelelő keménységű a halak tartásához, ha mégis lágyításra van szükség, akkor desztillált vizet javasolt hozzáadni az akvárium vizéhez.
Mechanikai sérülések: A halak általában az akvárium tisztításánál illetve a halak áthelyezésénél sérülnek, de egyes harcias természetű halak is okozhatnak sérüléseket társaikon.
Mérgezés: Szennyezett akváriumban leggyakrabban az ammónia és a kénhidrogén mérgezés fordul elő. Ritkábban az akváriumba jutó mérgező vegyi anyagok okoznak mérgezést. Ilyenkor azonnal vízcserét kell végezni!

Táplálási problémák

Táplálkozási betegség: A halak tápanyagszükségletét kielégítő eleséggel etetett halakban legtöbbször nem jelentkeznek táplálkozási eredetű betegségek. Azonban a nem megfelelően táplált halak között gyakran fordul elő bélgyulladás, illetve különböző hiánybetegségek jelentkezése is megfigyelhető.

Fertőzött eleség: A nem megfelelő forrásból beszerzett eleség megfertőzheti az állományt.

Fertőzések

Paraziták: A külső élősködők általában a bőr felszínén vagy a bőrben szaporodnak el, bársonyossá vagy fehér pöttyökkel tarkítottá téve a bőrt. A fertőzött hal gyakran dörzsöli testét vagy uszonyát a kövekhez. Amennyiben a kopoltyú is érintett, gyorsulnak a kopoltyúmozgások, és a hal gyakran úszik fel a felszínre, hogy a károsodott kopoltyú több oxigénhez jusson. Leggyakrabban az ostoros és csillós külső élősködők által okozott bőr- és kopoltyúbetegségek figyelhetők meg. Gyakori parazita okozta betegség a darakór is, melynek korokozója a bőr hámjában növekszik. Parazitaellenes szerek beszerezhetők az állatorvosokon keresztül, vagy a díszállat szaküzletekben.
Baktériumok: A baktériumos betegségek fekélyek vagy kipirosodott duzzanatok formájában, illetve a bőr rothadásos folyamataiban mutatkoznak meg leggyakrabban. Halaknál gyakori baktérium okozta betegség a gümőkor, mely főként idősebb halakon jelentkezik és nem gyógyítható. Baktérium okozhat még bélgyulladást, hasvízkóros elváltozást, vese-és májelhalást valamint a kopoltyúk és uszonyok elfehéredését, fekélyesedését is. A baktériumos betegségek legtöbbje állatorvosokon vagy díszállat szaküzleteken keresztül beszerezhető antibiotikumokkal gyógykezelhető.
Gombák: A gombák általában sérülések helyén szaporodnak el, illetve a legyengült állatokat fertőzik meg. Gombás fertőzés esetén szürkésfehér, vattaszerű felrakódás figyelhető meg a hal testén vagy uszonyain. Megelőzés szempontjából nagyon fontos a vízminőség rendszeres ellenőrzése. Gombaellenes készítményeket az állatorvosokon vagy a megfelelő szaküzleteken keresztül lehet beszerezni.
Vírusok: Szerencsére akváriumokban viszonylag ritkán fordulnak elő. Egy jól ismert vírusos betegség a limfocitis, amely a beteg hal testén és uszonyain megfigyelhető apró, fehér, szőlőfürtszerű elváltozás alapján ismerhető fel. Kezelésére nincs hatékony gyógyszer, de szerencsére viszonylag ritkán halálos a betegség. A halak stresszmentes tartása és az erős immunrendszer segíthet leküzdeni a betegséget.

A megelőzés hasznosabb, mint a gyógykezelés!

A megelőzés hét aranyszabálya:

  1. Csak jónevű, ismert kereskedőtől vagy tenyésztőtől vásárolj halat, és soha ne vásárolj olyan példányokat, amelyek nem tűnnek teljesen egészségesnek.
  2. Az új halakat tartsd karanténban 2-4 hétig. Ehhez egy kisebb akvárium kiválóan megfelel.
  3. A vízminőséget mindig figyeld az akváriumodban, hiszen halaidnak biztosítanod kell az optimális tartási feltételeket (hőmérséklet, pH, stb.).
  4. Soha ne zsúfold túl az akváriumot. Ez vonatkozik a halakra és a növényekre is.
  5. Ne vásárolj olyan halakat, amelyek harcolnak vagy agresszíven viselkednek akváriumi társaikkal
  6. Az elpusztult vagy haldokló halakat el kell távolítanod az akváriumból, különben beszennyezhetik a vizet és a többi hal is megbetegedhet.
  7. Mindig kiváló minőségű eleséggel etesd halaidat.