Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Diszkosz TUBERKOLÓZIS / GÜMŐKÓR

2008.03.09

FONTOS! Halaink kezelése előtt minden esetben próbáljunk pontos diagnózishoz jutni, lehetőleg állatorvos segítségével. Ha erre nincsen lehetőség, akkor vegyük igénybe tapasztalt tenyésztők segítségét, használjunk mikroszkópot és alaposan tájékozódjunk a különböző lehetséges betegségekről, gyógymódokról. Az egyes gyógyszerek alkalmazása előtt mindig olvassuk el a mellékelt adagolási útmutatót, tájékozódjunk a kockázatokról, mellékhatásokról.

Bármilyen gyógyszert és tanácsot csak átgondoltan, alapos megfontolás után és a magunk felelősségére alkalmazzunk! A honlapon található információk és tanácsok alkalmazásából adódó esetleges károkért semmilyen felelősség nem terheli az oldal szerkesztőit, üzemeltetőjét.

  

Tünetek
Okok
Kezelés
A beteg hal bágyadt, hasa beesett, színe fakó, súlya csökken, kopoltyúi gyulladtak, úszói összehajtottak.

Tuberkolózis / gümőkór

A fertőzött halakat kíméletesen meg kell semmisíteni.

A tuberkolózis fertőző bakteriális betegség, egyre gyakoribbá válik. Sajnos gyógyíthatalan. Az érintett példányokat azonnal el kell távolítani az akváriumból, hogy a többi hal ne fertőződjön. A beteg hal általában normálisan eszik, de a súlyából veszít, mert a belső szervek sérültek. Egyes halaknál csomó fejlődik a bőr alatt, ami végül elfekélyesedik, másoknál a csomók a szem mögött fejlődnek, és dülledt szemet okoznak.

A betegséget okozó baktériumok alacsonyabb hőmérsékletet kedvelnek, mint a legtöbb, az embert fertőző baktérium. A haltuberkolózis azonban az emberre is hat, rendszerint fertőzött csomó formájában jelenik meg a bőrön, de van egy kis esélye, hogy komoly, belső fertőzést okozzon.

Ha már megfigyeltük a halaink egyikénél, szigorú óvintézkedésekre van szükség. Végleges diagnózis csak boncolás alapján lehetséges.

A fertőzött halakat ki kell venni, és kíméletesen megülni. Nem szabad hagyni őket a medencében kimúlni, mert a többi hal is fertőzött lesz. A fertőzött hal térsait kezelni kell: át kell tenni őket egy külön, gyógymedencébe, és fertőtleníteni kell az eredeti akváriumot. Ha másik hal is elpusztul, ne tegyünk bele új példányt, hanem kíméletesen semmisítsük meg az összes érintett halat, utána tisztítsuk ki, fertőtlenítsük az akváriumot és népesítsük be újra.