Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tuberkolózis

2008.03.09

A tuberkulózis fertőző bakteriális betegség, egyre gyakoribbá válik. Az érintett példányokat azonnal el kell távolítani az akváriumból, hogy a többi hal ne fertőződjön. A beteg hal általában normálisan eszik, de a súlyából veszít, mert a belső szervek sérültek. Egyes halaknál csomó fejlődik a bőr alatt, ami végül elfekélyesedik, másoknál a csomók a szem mögött fejlődnek, és dülledt szemet okoznak.
A betegséget okozó baktériumok alacsonyabb hőmérsékletet kedvelnek, mint a legtöbb, az embert fertőző baktérium. A haltuberkulózis azonban az emberre is hat, rendszerint fertőzött csomó formájában jelenik meg a bőrön, de van egy kis esélye, hogy komoly, belső fertőzést okozzon. Ha már megfigyelted a halaid egyikénél, szigorú higiéniai intézkedéseket kell tenni.

Tünetek:

  • Fakó színek

  • Súlyveszteség

  • Összehajtott úszók

  • Fekélyes sebek a bőrön

Kezelés:

Kérj állatorvosi tanácsot! A fertőzött halakat ki kell venni, és kíméletesen megölni. Ne hagyd őket a medencében kimúlni, mert a többi hal is fertőzött lesz. A fertőzött hal társait kezelni kell: tedd őket egy külön medencébe, és fertőtlenítsd az eredeti akváriumot. Ha másik hal is elpusztul, ne tegyél be új példányt, kíméletesen meg kell ölni az összes érintett halat, és utána kitisztítani, fertőtleníteni, majd újranépesíteni az akváriumot.