Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A halak egészsége

2008.03.09

A halak egészsége

A megfelelő minőségű vízben tartott halakat a legtöbb betegség és élősködő nem támadja meg. ha az akváriumban nem tartasz túl sok halat, és rendszeresen cseréled a vizet, akkor halaidnak nem lesznek egészségügyi problémái. Úgy is jó minőségű maradhat a víz, ha folyamatosan szűröd.

A vízminőség a kulcs

A díszhaltartás sikerének titka a jó minőségű víz, hiszen az életük az őket körülvevő víztől függ. Mivel pedig folyamatosan a vízbe ürítenek, tulajdonképpen a saját mellékhelyiségükben élnek!

Tulajdonképpen a problémát nem a halak széklete, hanem a vizeletük (illetve az emberi vizelet megfelelője) jelenti. A halak ammóniát választanak ki, mely vízben oldódik, láthatatlan, de halálos méreg.

Ha az akvárium túlzsúfolt, vagy elhanyagolt, sok ammónia termelődik, és mérgezi a halakat. Az ammónia először a kopoltyút és a nyálkaréteget irritálja, ettől kevesebb oxigénhez jutnak, így a felszínre jönnek levegőért. Ezután az ammónia megsérti a bőrt, majd az uszonyokat, végül pedig néhány esetben el is pusztíthatja a halakat.

A haltartók többsége ilyenkor látja a problémát, és azt hiszi, alacsony az oxigénszint, ezért levegőpumpát vásárol, később vegyszerekkel próbálja kiirtani a feltételezett élősködőket, esetleg antibiotikumokat használ. Ez mind csak ront a helyzeten, egyszerűen csak a vizet kell kicserélni. Ha pedig csapvizet használsz, felhasználás előtt szűrd ki belőle a klórt.

Megbetegedések

Három tipikus egészségügyi probléma merülhet fel a halaknál: légzési nehézség, élősködők és baktérium vagy vírusfertőzések. A leggyakoribb ezek közül a korábban leírt légzési nehézség.

Gyakran szabad szemmel is láthatók az élősködők, nagyítóval pedig a kisebb paraziták is észrevehetők. A fertőzött halakat külön akváriumban kell kezelned, hogy a többi hal ne kerüljön kapcsolatba a vegyszerekkel. Ne feledd, hogy általában minden halon vannak paraziták, és az állat csak akkor szorul kezelésre, ha ezek túlzottan elszaporodnak.

A baktériumfertőzések és belső élősködők problémáját az állatorvos tudja megoldani. A vírusfertőzések nem kezelhetők. A beteg halat különítsd el a többitől és kezeld sóval.