Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Halvásárlás

2008.03.09

Halvásárlás


Ha eldöntötted, hogy betelepíted akváriumod, mindenképp szakboltból (díszállat kereskedésből vagy akvarisztika szakboltból) kell a halakat beszerezned. Ha kezdő akvarista vagy érdemes először igénytelenebb, könnyen tartható és kezelhető halakat vásárolni.
A díszállat kereskedésekben kapható halak biztos forrásból származnak, ami azt jelenti, hogy az előírt három hét karantént már letöltötték a halak, mielőtt az üzletbe kerültek. Ez a betegségek megelőzése szempontjából nagyon lényeges.

A beteg halat még egy laikus is könnyedén megkülönböztetheti egészséges társaitól. A kifakult szín, felfúvódott has, púpos hát vagy a ferde úszás mind betegségek jelei lehetnek.
Ne felejtsd el, hogy a halakat általában fiatal korukban adják el, így tudnod kell a kifejlett kori méretét ahhoz, hogy ideális számú halat vásároljál az adott méretű akváriumodba.

A boltban a megvásárolt halakat egy vízzel telt nylon zacskóba teszik, amiben haza lehet őket szállítani. Télen azonban ügyelni kell arra, hogy ha nagyon hideg az idő a halak könnyen megfázhatnak, így gondoskodni kell egy hőszigetelt szállítóeszközről is.

Nem elég csak egészséges halakat kiválasztani, azt is kell tudni, hogy milyen fajtákat lehet együtt tartani, illetve melyek a magányosan és a csoportosan élő fajták.
Ha csoportosan élő halakból csak egy egyedet tartasz, valószínűleg rosszkedvű lesz, elbújhat, színe kifakulhat és agresszív lehet a többi hallal szemben.

Vannak harcos halak is, amelyeket nehezen lehet békésebb fajtársaival együtt tartani. Mivel ezek a halak (főleg a hímek) párzási időszakban gyakran veszekednek, így hímből egy egyedet célszerű tartani.

Azt is jó tudni, melyik hal ragadozó és melyik növényevő. Ezt nem csak a táplálkozási igények miatt fontos, hanem már a növények kiválasztásánál is, hiszen a növényevő halak hamar megdézsmálják a gyengébb növényeket.

Ha mindezeket figyelembe vettük és megvásároltuk a halakat, a következő kérdés, hogy hogyan helyezzük be őket az akváriumba.
A halakat óvatosan tegyük először zacskóval együtt a vízbe és hagyjuk ott körülbelül fél óráig, hogy a két vízhőmérséklet kiegyenlítődjön. Ezután beereszthetjük őket a vízbe és rögtön eleséget is adhatunk nekik.
Ha mindent elrendeztünk, nem marad más hátra, mint gyönyörködni a szépen berendezett akváriumunkban.